dimarts, 14 d’abril del 2009

Juníper Procúmbens (l'arbre del curset)

Us mostro l'evolució del juníper procúmbens que vam treballar durant el curs d'iniciació al bonsai que cada sis mesos fa l'associació d'amics del bonsai de l'Hospitalet de Llobregat.
La veritat es que el curs va ser genial, a part de tot el temari teòric i pràctic que s'hi pot aprendre, potser una de les coses mes interessants es relacionar-te amb gent que porta en aquest món molts anys i que t'ajuden d'una forma totalment desinteressada.
Les quatre primeres classes van ser teòriques, basicament regles generals de cultiu i disseny. A partir de la cinquena classe va començar el tomàquet. L'arbre a dissenyar era un juníper procúmbens (desconegut totalment per a mi fins llavors), la primera impressió va ser tenir davant una mata verda plena de punxes, era tan atapeït que no se li veia ni el tronc.

La primera feina era aclarir tota aquella massa verda per a poder veure el tronc, i a partir d'allí començar a decidir un futur disseny. Un cop aclarit, la idea era decidir el tronc principal i podar les branques sobrants, no arran, si no deixant un marge que s'aprofitaria per a fer futurs jins i sharis, jo em vaig decantar per un tronc que tenia una corba natural molt bonica, vaig podar el sobrant i vaig pelar l'escorça fins el tronc.

Un cop decidit el front de l'arbre, aclarit el tronc, vaig començar a treballar la fusta morta, es van treballar els jins, i un shari que vaig fer al front de l'arbre, i que aconseguia donar-li mes caràcter. Vaig deixar un jin posterior sense treballar, ja que vam decidir fer-ho mes endavant amb l'ajuda del mestre Pere Vives i que es treballaria amb una fresadora elèctrica tipus dremel.


També vaig acabar de polir les branques que encara estaven molt denses de fulles.


L'últim dia vaig acabar de treballar la fusta morta dels jins, vaig enfil ferrar totes les branques lignificades per posteriorment poder distribuir les fulles per l'arbre, assegurant-nos així que totes rebessin llum i ventilació.


Be, doncs aquest ha estat la feina fins a dia d'avui, que em queda.... Doncs encara un camí molt llarg per recórrer. Ara mateix a l'arbre li toca aigua, sol i adob, que rebroti amb força i de cara setembre i coincidint amb el primer dia del nou curs aprofitarem el trasplantament de l'arbre com a primera classe per a la nova fornada de bonsaistes. Encara no serà el test definitiu ja que aquests arbres es cultiven en testos de uns 10l i seria com passar-los de zero a cent de cop, o sigui que s'estarà algun anyet en un test un pelet mes gran del definitiu. No seria bo trasplantar-lo ara ja que se li provocaria un estrés innecessari i podria perillar la seva supervivència, penseu que amb unes tres setmanes l'arbre ha passat per tot un seguit de processos força radicals. La feina de fusta morta també s'acabarà de cara setembre.

Doncs res mes, espero que els que llegiu això us animeu "eh, Gerard..." i us apunteu a algun curset, la veritat es que s'aprèn moltíssim i t'estalvies moltes errades que solem cometre els principiants.

P.D us deixo un enllaç per si voleu veure les fotos del curs



Fins aviat.

3 comentaris:

  1. Ei Ricard! M'hauràs d'explicar què és un Shari, el jin si que ho se pero el shari no.

    ResponElimina
  2. (Per cert, has vist el mapa de visites? hehehe ens han visitat des de força llocs! Si hi cliques al damunt et surt el mapa i a sota els llocs des d'on han mirat.)

    ResponElimina
  3. Mira tu, la criatura de casa en plan "Supermodelos 2009"

    ResponElimina